DAN VOICULESCU – „AVERTISMENT

  DAN VOICULESCU – „AVERTISMENT: consumăm pe împrumut! Nivelul consumului de produse agroalimentare cumpărate de români din import a depășit COTELE ALARMANTE! Se repetă scenariul din 2008?”

  „Nivelul consumului de produse agroalimentare cumpărate de români din import a depășit cotele alarmante. La fel ca şi în 2008, cererea românilor depăşeşte net producţia internă, astfel că importurile au creşteri nesănătoase, accentuând riscul unor dezechilibre macroeconomice.

  Față de semestrul I din 2015, în primele 6 luni ale anului 2016, românii au consumat din import cu 28 de milioane de euro mai multe produse de brutărie și patiserie, cu 25 de milioane mai mult zahăr, cu 20 de milioane mai multe preparate alimentare, cu 20 de milioane mai multă ciocolată, cu 18 milioane mai multe brânzeturi, cu 17 milioane mai multe banane, cu 15 milioane mai multe țigări și tot cu 15 milioane mai multe citrice.

  Per ansamblu, conform sintezei Ministerului Agriculturii, am importat produse alimentare de 2,9 miliarde de euro.

  Conform datelor INS, deficitul balanței comerciale a ajuns la 4,46 miliarde de euro iar repercusiunea negativă a acestui dezechilibru se va resimți în curând.

  Într-o perioadă în care vânzările de alimente cresc cu aproximativ 30%, contribuția la creșterea PIB la agricultură este zero.

  Se știe că în 2015 economia a crescut pe baza consumului. În 2016, crește pe baza consumului bazat pe importuri. În fața acestei creșteri, producția și-a decelerat creșterea medie de la +6% la +2% şi se îndreaptă vertiginos către zero.

  Am avertizat și în 2008. Inutil ar spune unii.

  La fel ca și atunci, consider că încă avem soluții: investițiile și un pachet de măsuri dedicat clasei de mijloc, care să conțină credite fără dobândă și facilități fiscale în primii 3 ani de activitate, ar reporni economia și ar reduce semnificativ șomajul.

  Creșterea consumului pe baza importurilor devine o bombă cu explozie întârziată.”

  Posted by | View Post | View Group

  NICIUN COMENTARIU